Huisvesting/Klimaat

/Huisvesting/Klimaat
Huisvesting/Klimaat 2020-12-19T21:30:59+01:00

Voor een gezonde veestapel is een goede huisvesting erg belangrijk. Soms zijn er problemen. Wij denken graag met u mee om te kijken of er zaken zijn die voor verbetering vatbaar zijn.

Voor het beoordelen van het liggedrag van de veestapel door bijvoorbeeld de afstelling van de ligboxen of het klimaat in de stal, zijn wij de aangewezen partner.

Met behulp van een camera (time-lapse) kunnen we het gedrag van de koppel beoordelen en een uitgebreide analyse maken van uw stal. Ook bij bijvoorbeeld nieuwbouw of verbouw kunnen we u van dienst zijn.

Regelmatig worden we gevraagd mee te denken als er luchtwegproblemen zijn bij het jongvee. Allereerst kunnen we gaan kijken of de weerstand van de kalveren wel in orde is. Deze begint uiteraard al direct na de geboorte: hygiëne en het correct voeren van kwalitatief goede biest (voeding en management van de droge koeien, close-up groep). Soms gaat er toch wat mis als na een aantal weken de weerstand via de afweerstoffen uit de biest zover afgenomen is dat het kalf weer gevoelig is tegen bepaalde kiemen. Dit op een moment dat het kalf zelf nog geen afweerstoffen heeft gevormd.

Van belang is uiteraard dat de ventilatie in orde is. Meer inzicht hierover kan verkregen worden d.m.v. een rookproef. Verder kan onderzoek gedaan worden naar de kiem die de klachten veroorzaakt. Dit is mogelijk middels bloedonderzoek of via longspoelingen. Beide onderzoeken kunt u door onze praktijk laten doen. Afhankelijk van de uitslagen maken we vervolgens een plan van aanpak.